Ze bellen u en beweren dat u risico's loopt met uw domeinnaam. Of ze sturen u een email waarin beweerd wordt dat ze hebben geprobeerd u te bellen. Omdat ze u niet aan de lijn kregen zijn ze zo vriendelijk om u per email te waarschuwen voor de risico's die u loopt.

Wat is er aan de hand? Ze hebben een aanvraag binnengekregen om een domeinnaam te registreren die erg veel lijkt op die van u. (Zo zou er in ons geval een aanvraag zijn ontvangen voor www.falcq.eu). Ze waarschuwen u ervoor dat dit "in de toekomst verstrekkende gevolgen voor u kan hebben", en daarom bieden ze u het "eerste registratierecht" van die andere domeinnaam aan. Dat zou zelfs wettelijk verplicht zijn, zo wordt beweerd. Natuurlijk is dat onzin, maar het klinkt wel indrukwekkend…

Maar geen nood. Men wil u graag helpen. Voor een kleine vergoeding (een paar honderd euro) krijgt u de registratie van die andere domeinnaam en wijzen ze de (zogenaamde) andere aanvraag af. Het enige dat u hoeft te doen is even een mailtje sturen met uw gegevens. Dan krijgt u een factuur ter betaling en alle informatie die u nodig heeft. En klaar is Kees. Wat fijn toch, dat het Nederlands Domein Register het zo goed met u voor heeft…

Natuurlijk moet u hier niet op in gaan. Laat u niet bang maken door dit soort berichten. Als u uw domeinnaam door een nette partij heeft laten registreren, kan niemand die zomaar van u afpakken door het registeren van een vergelijkbare domeinnaam. Het is dan ook helemaal niet nodig om op het aanbod in te gaan.

Overigens kan het natuurlijk verstandig zijn om uw domeinnaam voor meerdere extensies te registeren (zoals .nl, .com, .eu), maar dat staat los van het fopverhaal van foute aanbieders als deze.

Wees dus op uw hoede en laat u niet in de luren leggen. Men probeert u te laten geloven dat u allerlei risico's loopt die er in de praktijk niet zijn. Wordt u met een dergelijk voorstel geconfronteerd, ga er dan niet op in. Als u twijfelt, vraag dan bij uw eigen hosting provider na of er reden is om actie te ondernemen.

Als u er toch ingetuind bent, is het vaak lastig om uw geld terug te vorderen. Niettemin kan het zinvol zijn om verweer te voeren. U moet dan snel handelen en uw standpunt duidelijk vastleggen in een aangetekende brief. Daarnaast is het verstandig om een melding te maken bij fraudehelpdesk.nl. Daar vindt u bovendien een praktisch stappenplan dat u kunt gebruiken als u de dupe bent geworden van domeinnaamfraude.