Zoekertje 'wij kopen uw bv'

Regelmatig ziet u advertenties voorbij komen waarin bedrijven zich opwerpen om tegen geringe bedragen aandelen in besloten vennootschappen (BV's) te kopen tegen een habbekrats of nog minder. Stel dat u 100% aandeelhouder en directeur bent van een BV vol met (activa) schulden en kopzorgen. Dan kan het verleidelijk zijn om op die manier uw aandelen van de hand te doen en het bestuur aan de koper over te dragen. U voelt wel aan dat het niet helemaal klopt, want waarom zou iemand uw ellende willen overnemen? Maar ja, uw geest is sterk, maar het vlees is zwak.

Een duur prijskaartje

Dit kan u duur komen te staan. Zo was er ook een dga (directeur grootaandeelhouder) die de aandelen verkocht aan zo'n dubieuze club waarbij hij tevens aftrad als bestuurder. Deze dubieuze club bleek een flessentrekker te zijn die eerst al het resterende actief aan de vennootschap onttrok en het vervolgens liet failleren. De curator stelde ook de oud dga aansprakelijk voor alle schulden (=het tekort) op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. De dga had, zo vond de curator, maar beter onderzoek moeten doen naar de betrouwbaarheid van de beoogde koper.

Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch 26 juli 2016 ECLI:NLGHSHE:2016:3235 JOR 2017,3) was het daarmee eens. Daar speelde dan nog een rol dat die dga ook tijdens zijn bestuur niet tijdig de jaarrekeningen had gedeponeerd waarmee hij al op 1:0 achterstand kwam te staan. Echter, het verkopen aan dubieuze clubs woog nog wel het zwaarst.

Moraal van het verhaal

De moraal van het verhaal is in ieder geval om niet zo maar uw aandelen aan de eerste de beste te verkopen. U hebt als aandeelhouder en directeur ook een verantwoordelijkheid naar uw huidige en toekomstige crediteuren voor het bewerkstelligen van een deugdelijke opvolging. Als u dat niet doet kunt u zo maar onnodig een bestuurdersaansprakelijkheid over u afroepen en bent u mogelijk nog verder van huis dan indien u de vennootschap laat failleren.

Tot slot: hoe ver gaat dan uw onderzoek plicht?

Waar uw onderzoek plicht begint dan wel ophoudt is een grijs vlak. Dan wordt het erg afhankelijk van de omstandigheden en daar is veelal ruimte voor discussie. Maar het verkopen van aandelen aan een koper die u heeft gevonden via het hiervoor bedoelde 'zoekertje' bij de rouwadvertenties is vragen om problemen.